Dijeta i mršavljenje

Uštedite i mršavite - Odabrano na internetu

Neke studije o Kapsaicinu

Nova studija otkriva da kombinacija kapsaicina, sastojka crvene paprike i zelenog čaja pridonosi osjećaju sitosti i može biti velika pomoć pri kontroli tjelesne mase.
U studiji je sudjelovalo 27 ispitanika prosječne dobi 27 godina i prosječnog BMI-a 22.2 kg/m2. Ispitanici su tri tjedna unosili manje energije od svojih potreba, a zatim 3 tjedna više energije od potreba. Tijekom tog perioda je ispitivan učinak kapsaicina, zelenog čaja, kombinacije kapsaicina i zelenog čaja te placeba na apetit i unos hrane.
Samo je kombinacija kapsaicina i zelenog čaja polučila pozitivne rezultate na apetit i uzrokovala smanjeni unos energije. Znanstvenici ističu da se pozitivan učinak očituje samo pri unosu malih količina kapsaicina.
Izvor: Clinical Nutrition


Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Cancer Research, u svibnju 2006. govori da postoji mogućnost da kapsaicin iz čilija može spriječiti širenje tumornih stanica prostate, a neke studije upućuju i na sprječavanje širenja raka jetre.

U časopisu American Journal of Clinical Nutrition australski znanstvenici su objavili rezultate studije koja ispituje utjecaj čilija na smanjenje rizika od hiperinzulinemije (povećane količine inzulina u krvi), poremećaj povezan s dijabetesom tipa 2. Kada se jelu doda čili, količina inzulina potrebnog za smanjenje šećera je manja, a značajnije se smanji kada se čili redovito konzumira.Heidi Allison, medicinski specijalist pri internacionalnoj farmaceutskoj kompaniji izdala je knjigu The chili pepper diet u kojoj tvrdi da čili u hrani smanjuje apetit, potiče metabolizam, općenito govori o pozitivnom djelovanju kapsaicina na reduciranje tjelesne težine.


Pilot studija provedena na Sveučilištu Tasmanija, School of Life Science otkrila je da redovita konzumacija čilija može poboljšati i regulirati san, što povoljno utječe na kardiovaskularno zdravlje